🔎📍Πόσο σημαντικές είναι τελικά οι διακοπές για την ψυχολογική μας υγεία;

Μπήκε ο Ιούλιος και οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν🌡, η σκέψη όλων τρέχει σε εκείνες τις μέρες που θα κατέβουν οι βαλίτσες από τα πατάρια👜 και θα ξεχυθούμε σε παραλίες🏝, θα κολυμπήσουμε σε βαθυγάλανα νερά🌊, θα φάμε σε ταβερνάκια, θα ξεκουραστούμε και θα γεμίσουμε τις μπαταρίες μας...🧿


Στη σύγχρονη κοινωνία, που ζούμε, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις αυξάνονται ολοένα και πιο πολύ. Το στρες της εύρεσης και διατήρησης της εργασίας είναι καθημερινό και κάνει τους ανθρώπους όλο και πιο πρόθυμους να «θυσιάσουν» προσωπικό χρόνο ευχαρίστησης ή ξεκούρασης προκειμένου να εξασφαλίσουν τις οικονομικές απολαβές τους.


Η ψυχοσωματική κόπωση και το αυξημένο στρες είναι ενδείξεις, δηλαδή μηνύματα του πνεύματος και του σώματός μας στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Μια καλή σχέση με τον εαυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, και αντίληψη των αναγκών του🥰. Αντίθετα, η αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα μηνύματα οδηγεί σε πτώση της απόδοσής μας και αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και επαγγελματικής εξουθένωσης.


Η φυσική απόσταση από τον χώρο δουλειάς είναι σημαντική ωστόσο δεν αρκεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ουσιαστική, ψυχολογική απόσταση από την εργασία, από όλα εκείνα τα στρεσογόνα στοιχεία που προκαλούν ψυχοσωματική κόπωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένου στρες και έντονης κόπωσης, η τακτική, έστω και μικρή αποσύνδεση από το περιβάλλον εργασίας μας, θεωρείται επιβεβλημένη.
Η ισορροπία ⚖ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή καθώς και η ξεκάθαρη διάκρισή τους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία αλλά και τις επιδόσεις μας.


Ωστόσο, αυτή η ισορροπία, χρειάζεται να είναι τόσο ποιοτική, δηλαδή να πραγματοποιείται μια ουσιαστική, ψυχολογική αποστασιοποίηση από την εργασία και όχι μόνον μια φυσική απομάκρυνση από τον χώρο δουλειάς, όσο και ποσοτική, δηλαδή να μην πραγματοποιούμε ένα μεγάλο, απότομο διάλειμμα μια φορά τον χρόνο, αλλά να οργανώνουμε περισσότερα μικρά διαλείμματα ήδη μέσα στην ημέρα, στον κύκλο του μήνα και βέβαια μέσα στο έτος.


Σαφέστατα, όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές🚫. Η δυσανάλογη αποσύνδεση από την εργασία, σε υπερβολικό βαθμό και με ακραίες αντιδράσεις, δημιουργεί εξαιρετικές δυσκολίες στην επιστροφή και την προσαρμογή μας στους εργασιακούς ρυθμούς😪.


👉👉Πώς να αξιοποιήσετε τις διακοπές σας επικοδομητικά👇


1️⃣ Θέστε όρια στη δουλειά
Προσπαθήστε να οριοθετήσετε τον εαυτό σας και τους συναδέλφους σας, έτσι ώστε η εργασία να μείνει για λίγες μέρες πίσω. Μην πάρετε μαζί σας laptops / tablets, επαγγελματικά τηλέφωνα και αποσυνδεθείτε από το email σας.


2️⃣ Stay offline - Get in touch
Περιορίστε, στο ελάχιστο, τη σύνδεση στο internet και τα social media! Η απομάκρυνση από την πόλη και την καθημερινότητα δε θα βοηθήσει, εάν είστε μόνιμα συνδεδεμένοι με αυτήν! Σίγουρα δε, η συνεχής ενημέρωση των διαδικτυακών φίλων για τις διακοπές σας, δεν θα τις κάνει πιο πλούσιες! Αντίθετα, δοκιμάστε να έρθετε σε επαφή με νέους ανθρώπους, μιλήστε με τους ντόπιους του τόπου που επισκέπτεστε και κάντε νέες παρέες!


3️⃣ Ελάτε σε επαφή με τη φύση
Έρευνες συσχετίζουν την επαφή με του ανθρώπου με τη φύση με την ψυχοσυναισθηματική ευεξία. Ακόμα και αν δεν είστε φυσιολάτρες, η επαφή με τη θάλασσα, τη γη, η διαβίωση σε πιο πράσινα περιβάλλοντα και η απομάκρυνση από την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση της πόλης, σίγουρα θα σας ξεκουράσουν!


4️⃣ Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και έχετε στερηθεί
Απολαύστε όλα αυτά τα οποία ονειρεύεστε τα Κυριακάτικα πρωινά του χειμώνα. Ένα ωραίο γεύμα, τη θάλασσα, την ησυχία, τη διασκέδαση, τον ύπνο, τη μουσική, ένα καλό βιβλίο.


5️⃣ Be minimalists
Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και αφήστε τα περιττά πίσω! Ακριβές διακοπές και πολυτέλειες που δεν μπορείτε εύκολα να ικανοποιήσετε, προσδοκίες ότι το καλοκαίρι θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα φέρει μαγικά όλα αυτά που αναζητάτε, θα αυξήσουν το στρες και τελικά τη ματαίωση, όταν κάτι από όλα δεν θα ταιριάζει με αυτό που έχετε ονειρευτεί.


Έτσι, δεν θα πρέπει να ενοχοποιούμαστε, όταν αποφασίζουμε να λείψουμε κάποιες μέρες από τις καθημερινές υποχρεώσεις ή όταν επιλέγουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, παρά τις δυσκολίες που βλέπουμε γύρω μας. Είναι ανάγκη και δικαίωμα!


Διεκδικείστε το!👈


Καλές διακοπές!🙏🙏😎