🔹️~•Γιατί χρειαζόμαστε τη ρουτίνα⁉️•~


Οι διακοπές, όπως όλα τα ωραία, κάποια στιγμή τελειώνουν. Η ανεμελιά της παραλίας, τα ξενύχτια των Χριστουγέννων όπου όλοι λίγο-πολύ αναπολούμε το τελευταίο διάστημα, καθώς οι βόλτες του Πάσχα, που ευελπιστούμε να καταφέρουμε να κάνουμε φέτος, όντας ξέγνοιαστοι και χαλαροί, όλα  έχουν ημερομηνία λήξης.


 Όσο και να θέλουμε να κρατήσουν για πάντα, οι μέρες περνάνε γρήγορα, και πριν το καταλάβουμε, έχουμε γυρίσει το ξυπνητήρι και πάλι στο 🔛.Μπορεί, κάποιες φορές, να μας ενοχλεί που γυρνάμε πίσω στις υποχρεώσεις και το καθημερινό πρόγραμμα.


Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι που χρειαζόμαστε τη ρουτίνα στη ζωή μας.


Θυμόμαστε όλοι αυτό το αίσθημα στις διακοπές, που ξεχνάμε τι μέρα είναι.🤩 Που δε φοράμε σχεδόν ποτέ ρολόι, ή αν φορέσουμε, δεν το κοιτάμε ούτε στιγμή👀. Που πηγαίνουμε παντού με την ησυχία μας, χωρίς άγχος και βιασύνη.👣


Κι όμως, ένας παραγωγικός άνθρωπος, μετά από λίγο καιρό, θα αρχίσει να αισθάνεται ότι κάτι πάει στραβά.😒 Θα νιώθει να βαριέται, και η υπερβολική ελευθερία θα τον κουράζει. Θα καταλήγει να κάνει τα ίδια και τα ίδια, ή ακόμα χειρότερα, τίποτα, πέφτοντας σε μια νέα, χειρότερη, ρουτίνα. 


1️⃣-Ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας.- Χρειάζεται τη ρουτίνα του. Μέσα από αυτή θέτει στόχους, φτιάχνει πλάνα, και προοδεύει. 📈
Χωρίς τη ρουτίνα σου είναι σχεδόν σαν να μην είσαι κάτι. Σαν να χάνεις και εσύ ο ίδιος την ουσία σου.
2️⃣-Η ρουτίνα μας προστατεύει.- Από το πολύ ξενύχτι, το πολύ φαγητό, τον πολύ ύπνο. Από την υπερβολή γενικά. Η πλήρης ελευθερία καταντάει δεσμευτική. Το έχουν δείξει και έρευνες: όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλήξεις.💭 Έτσι είναι και με την απουσία της ρουτίνας: τα πάντα είναι επάνω στο τραπέζι, κι από το να διαλέξεις λάθος, προτιμάς την απραγία.
3️⃣-Με τη ρουτίνα χτίζεις καλές συνήθειες ή αποβάλλεις τις κακές πιο εύκολα.-Αν για παράδειγμα, θέλεις να κάνεις δίαιτα, ο μόνος τρόπος να το πετύχεις είναι με πρόγραμμα. Για να ξεκινήσεις γυμναστήριο, αρκεί να επιλέξεις 2-3 προγράμματα και να πηγαίνεις σε αυτά κάθε βδομάδα για ένα μήνα. Ρουτίνα σημαίνει σύστημα, επίτευξη στόχων, και τελικά, αυτοβελτίωση. 4️⃣-Θα σου φανεί αντιφατικό, αλλά χάρη στη ρουτίνα, έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο.- Όταν η καθημερινότητα σου μπαίνει σε μια σειρά, οι υποχρεώσεις σου ταξινομούνται, καθώς θέτεις ένα συγκεκριμένο πλάνο με προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα. Έτσι, μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ελευθερία να καθίσει στον καναπέ το βράδυ χωρίς τύψεις ότι χαζεύει. Όταν η "to-do" λίστα σου είναι ολόκληρη τσεκαρισμένη, έχεις κερδίσει τον ελεύθερο χρόνο σου, τον οποίο απολαμβάνεις με μεγαλύτερη χαρά.
5️⃣-Η απουσία ρουτίνας δε σημαίνει περισσότερη ευτυχία ή ανεμελιά.-  Ο άνθρωπος χωρίς στόχους, είναι ένας άνθρωπος δυστυχής. Κι αυτό γιατί αφήνει το χρόνο του να περνάει χωρίς να κάνει το οτιδήποτε σημαντικό. Δεν έχει βλέψεις και προσδοκίες, δε φαντάζεται ένα διαφορετικό μέλλον, και επαναπαύεται στο οικείο, αν και ανώφελο, τώρα.
6️⃣-Όταν δεν έχεις ρουτίνα, όλα είναι πιο δύσκολα.- Ξυπνάς το πρωί και πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις. Δεν έχεις ένα σύστημα επάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς, κι έτσι, μοιάζουν όλα πιο κουραστικά. Αντίστοιχα, είναι πιο εύκολο να πέσεις θύμα χρονοτριβής, να αναβάλλεις,δηλαδή, όσα δε θέλεις να κάνεις για αύριο. Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, δεν θα έχεις κάνει τίποτα, βιώνοντας το τεράστιο κενό του ανεκπλήρωτου.


Σίγουρα η λέξη ρουτίνα είναι χρωματισμένη αρνητικά.🚫Και ως ένα σημείο, όχι παράλογα. Όμως χρειαζόμαστε τη ρουτίνα, για να έχουμε πρόγραμμα, να βελτιωνόμαστε, να θέτουμε στόχους, και να αξιοποιούμε το χρόνο μας παραγωγικά.‼️👈


 👉Ας μη φοβόμαστε λοιπόν τη ρουτίνα.‼️ Ακόμα και στο σύμπαν, έστω και για λίγο, κάποια πράγματα μένουν σταθερά.😉