Τί είναι ο ΘΥΜΟΣ και τί μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το τόσο έντονο συναίσθημα;

Ο θυμός είναι ένα δευτερογενές συναίσθημα και δημιουργείται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας ενός πρωταρχικού συναισθήματος όπως είναι οφόβος, τοάγχος,  η αμηχανία, η απόγνωση, η ματαίωση, η λύπη, η προσβολή, ακόμα και η αδικία… 

Συνεπώς ο θυμός είναι ένα πανανθρώπινο, υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο μπορούμε να το αισθανθούμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Είναι στην ουσία, η συναισθηματική μας αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα και έχει ως βασικό σκοπό την «πάλη» και την «υπεράσπιση» του εαυτού, καθώς το ερέθισμα που μας προκαλεί το θυμό, το έχουμε αντιληφθεί ως επιθετικό ή/και «εχθρικό». 

Κάθε άνθρωπος θυμώνει για διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να θυμώνουμε με τους άλλους, με τις καταστάσεις (το αφεντικό μας, το σύντροφό μας, τον φίλο μας, τους γονείς μας, την κυβέρνηση κλπ) αλλά και ακόμα με τον ίδιο μας τον εαυτό («δεν έγραψα καλά στις εξετάσεις, γιατί δεν διάβασα αρκετά»).

 Το ερέθισμα που μας προκαλεί το θυμό μπορεί να είναι εξωτερικό ή ακόμα και εσωτερικό όπως κάποια αρνητική σκέψη (π.χ. «δεν μπορεί να μου μιλάει αυτός έτσι»). Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ξεπερνάει τα αποδεκτά όρια και γίνεται καταστροφικός για τον άνθρωπο που τον βιώνει.

Είναι ένα διαβρωτικό συναίσθημα κι όμως, δεν του δίνουμε την πρέπουσα προσοχή. Πολλές φορές ο άνθρωπος τον «χρησιμοποιεί» για να κρύψει τη μελαγχολία του, την κατάθλιψη και το άγχος του. Άλλες φορές –οπωσδήποτε όχι πάντα- αποτελεί σύμπτωμα κάποιας παθολογικής διαταραχής. Ο θυμός δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στη ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές, διαστρεβλώνει την εικόνα που υιοθετεί κάποιος για την πραγματικότητα. Δυσκολεύει τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

ΧΡΗΣΙΜΑ tips για τη διαχείριση του θυμού σε δύσκολες στιγμές μας μέσα στη μέρα


  • TIME OUT!!!!

 Αυτή η τεχνική, σε βοηθά να αναγνωρίσεις ότι πρέπει να απομακρυνθείς από τον χώρο, ώστε να κάνεις ένα διάλλειμα να χαλαρώσεις και να σκεφτείς. Μια βόλτα στη φύση είναι μια καλή επιλογή. (*Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι δεν θα πρέπει να αποφύγεις το θέμα δια παντός, αλλά να επανέλθεις σε αυτό, όντας ήρεμος και έχοντας καθαρό μυαλό.) 

  • Πίστωσε κάποια δευτερόλεπτα στον εαυτό σου μετρώντας….

 Όσο παιδικό κι αν ακούγεται στα αυτιά μας, το να μετρήσεις μέχρι το 10 πριν δώσεις μια απάντηση σε κάτι το οποίο αισθάνεσαι ότι σου δημιούργησε θυμό, βοηθά στο να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου και να απαντήσεις με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. 

  • Πάρε βαθιές ανάσες

 Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής εικόνας στο μυαλό σου, βοηθά στο να μεταφέρεις τη σκέψη σου σε αυτή την εικόνα και να απομακρυνθείς από την αρνητική διάθεση στην οποία ήσουν και σου προκαλούσε το αίσθημα θυμού. Ταυτόχρονα παίρνε βαθιές κι αργές ανάσες ώστε να μπορέσεις να ηρεμήσεις. 

  • Αποφόρτιση του οργανισμού μας από το στρες της καθημερινότητας

 Η καθημερινή πίεση ή καταπίεση μπορεί να μας οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού ή και σε παθητική επιθετικότητα. Είναι σημαντικό να έχουμε κάτι να εκτονώνουμε την αρνητική μας ενέργεια ή ένταση και να αποσυμπιεζόμαστε. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι η γυμναστική. Λίγο περπάτημα καθημερινά, ένα χόμπι, η επαφή με καλούς φίλους που μας ακούνε, το τρέξιμο, είναι κάποια πράγματα που έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάνε. 

  • Αφουγκράσου τη σωματική σου κατάσταση

 Προσπάθησε να καταλάβεις το σώμα σου. Βιολογικά, το στρες εκδηλώνεται τόσο στο σώμα μας όσο και στο πρόσωπό μας. Με το να αντιλαμβανόμαστε αυτή την αλλαγή, μας βοηθά να την επεξεργαστούμε αλλά και να την σταματήσουμε. Άλλωστε το άτομο που θα έχουμε απέναντί μας, κατά τη διάρκεια του θυμού μας, θα αντανακλά τις εικόνες που λαμβάνει από εμάς και θα γίνει με την σειρά του κι αυτό πιο επιθετικό. 

  • Αναζήτησε το λόγο που θυμώνεις

Ίσως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσεις τι σου συμβαίνει όταν θυμώνεις. Αλλά και ποιος είναι ο λόγος που θυμώνεις. Το να ξέρουμε την πηγή του θυμού μας είναι σημαντικό ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Η μη αναγνώριση της πηγής μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία τελικά δεν θυμόμαστε γιατί είμαστε θυμωμένοι.


 Πάντα να θυμάστε…..

 Πριν αντιδράσετε σε οτιδήποτε σας θυμώνει σκεφτείτε… Αυτό που σας συμβαίνει στο «εδώ και τώρα», θα σας κάνει να αισθάνεστε το ίδιο και αύριο στην σκέψη του;;…